Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum is een museum in Amsterdam dat gewijd is aan de geschiedenis van de stad.

Het gebouwencomplex dat is gelegen tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, waar nu het museum is gevestigd, was in de middeleeuwen het St. Luciënklooster. In 1579 trok het Amsterdams Burgerweeshuis erin en bleef daar tot in de 20e eeuw. In die tijd heeft het gebouw flink wat verbouwingen ondergaan. Sinds 1975 was er het Amsterdams Historisch Museum ondergebracht. Sinds 2011 is de naam van het museum is verandert naar Amsterdam Museum en is de vaste opstelling, waaronder de Schuttersgalerij, ingrijpend herzien. Ook is er een afdeling speciaal voor kinderen, over de tijd van het Burgerweeshuis.

amsterdam historisch museum

Amsterdams Historisch Museum

Het museum begon in 1926 in de Waag op de Nieuwmarkt. Later kwam daar ook nog het Joods Historisch Museum bij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Waag gesloten om pas weer in 1955 open te gaan. In 1975 verhuisde het museum naar het gebouwencomplex aan de Kalverstraat, waar de geschiedenis van de hoofdstad te volgen is vanaf het ontstaan in de middeleeuwen tot nu.

Naast de vaste opstelling zijn er wisselende tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen die met Amsterdam te maken hebben. Als herinnering aan de tijd van het weeshuis is de Regentenkamer intact gelaten. De Schuttersgalerij, een overdekt straatje van de Begijnensteeg naar het museum vol met 17e en 18e eeuwse groepsportretten, is de enige vrij toegankelijke “museumstraat” ter wereld.