Van Gogh Museum

Booking Amsterdam: Het Van Gogh Museum in Amsterdam beheert de grootste verzameling werken van Vincent van Gogh ter wereld.

van-gogh-museum

Ruim 200 schilderijen, ongeveer 500 tekeningen en meer dan 700 brieven, evenals zijn verzameling Japanse prenten. Het museum heeft ook een grote collectie kunstwerken van andere 19e-eeuwse schilders en beeldhouwers. De vaste collectie bevindt zich in het hoofdgebouw. De tentoonstellingsvleugel aan het Museumplein biedt plaats aan een breed scala van actuele tentoonstellingen over 19de-eeuwse kunst. Sinds kort moeten de bezoekers aan de andere kant van het gebouw naar binnen, aan de zijde van het Museumplein. De oude toegang aan de Paulus Potterstraat vervalt. Daardoor verwacht het museum het groeiend aantal bezoekers beter te kunnen verwerken.

Ontstaan

Het Van Gogh museum werd in 1973 geopend. Aanvankelijk exposeerde het museum vrijwel uitsluitend werken uit de collectie van de familie van Gogh, bijeengebracht door Vincents jongere broer Theo, die kunsthandelaar en verzamelaar was. Deze collectie, door de Vincent van Gogh Stichting in permanent bruikleen gegeven, is in de loop der jaren uitgebreid met vele aankopen, bruiklenen en schenkingen.

Ontwikkelingen

Door een breed en gericht aankoopbeleid heeft het museum zich in de laatste decennia ontwikkeld tot een veelzijdig museum van de 19e eeuw. Er wordt werk verzameld uit diverse stromingen en richtingen, zoals het Realisme, het impressionisme en het Symbolisme.

Verder wordt er vaak werk gepresenteerd van kunstenaars die van Gogh bewonderde; vooruitstrevende tijdgenoten zoals Paul Gauguin en Georges Seurat, maar ook traditionelere schilders als Ary Scheffer en Leon Lhermitte.

Vaste collectie

De vaste collectie van het museum bevat ruim 200 schilderijen van Van Gogh en vele tekeningen en brieven.


Booking Amsterdam