Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum (JHM) is een museum gevestigd over diverse Joodse locaties. Kom hier alles te weten over de joodse cultuur, geschiedenis en traditie in Amsterdam.

Het Joods Historisch Museum staat in het Amsterdamse Joods Cultureel Kwartier. Samen met een aantal andere locaties en initiatieven geeft het een zo volledig mogelijk beeld over de Joodse tradities en de gevolgen van de tweede wereldoorlog.

Locaties:
het Joods Historisch Museum met het Kindermuseum,
de indrukwekkende Portugese Synagoge met de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim,
de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum i.o. 

Kaartje voor 1 maand geldig over de diverse locaties. (zie einddatum op toegangsbewijs)
Specials met onder andere Kabbalah.

Collecties

Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit verschillende locaties. Daarvan hebben het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge en Ets Haim eigen collecties.

De collectie van het Joods Historisch Museum bestaat uit de museumcollectie, historische documenten en de fotocollectie. Het Kenniscentrum beschikt daarnaast over een grote hoeveelheid  informatie in de vorm van boeken, artikelen, catalogi en audio-visueel materiaal.

In de Portugese Synagoge bevindt zich een collectie van ruim 900 ceremoniële voorwerpen, en een verzameling prenten, foto’s en varia. De collectie is eigendom van de stichting Cultureel Erfgoed Portugees Israelietische Gemeente (CEPIG) en wordt sinds 2008 beheerd door het Joods Historisch Museum.

Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos met een collectie van handschriften en een verzameling gedrukte werken.
De handschriften zijn te bekijken op een eigen website.
De gedrukte werken zijn terugvindbaar via de Worldcat-catalogus.
Catalogisering van de gedrukte werken is momenteel in volle gang.
Ook de Ets Haim-collectie is eigendom van de CEPIG.

De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum liggen bijna tegenover elkaar.
De voorwerpen die in de HS of het NHM getoond worden maken deel uit van de collectie van het JHM of zijn in bruikleen van derden.